Οι «Θημωνιές Ποσειδωνίας» ως ασπίδες προστασίας των Μεσογειακών ακτών.

«ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ», «το γρασίδι του Ποσειδώνα».Οι Ιταλοί την αποκαλούν, «L’oliva di mare», ελιά της θάλασσας, λόγο της τεράστιας συμβολή της στο θαλάσσιο περιβάλλον. Δεν είναι φύκι, αλλά αγγειόσπερμο φυτό που σχηματίζει εκτεταμένα υποθαλάσσια λιβάδια στις υγιείς Μεσογειακές θάλασσες. »

Συνοπτικά, απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, εμπλουτίζει τις ακτές με οξυγόνο ,φιλτράρει το νερό διατηρώντας το διάφανο και καθαρό. Είναι δείκτης υγείας των υδάτων, πολύτιμος σύμμαχος για την καθαρότητα των νερών και της ατμόσφαιρας και ασπίδα ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Παράγει διαρκώς νέα φύλλα ,καθώς τα γηραιότερα μαραίνονται και πέφτουν. Κατά τη χειμερινή περίοδο, σε παράκτιες περιοχές με σημαντικά υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας τα μαραμένα φύλλα και τμήματα του ριζικού συστήματος των φυτών ξεβράζονται  στις ακτές  και συσσωρεύονται σε παχιές στρώσεις αναμεμιγμένες με άμμο και άλλα οργανικά υπολείμματα. Αυτές είναι οι «θημωνιές Ποσειδωνίας».

 Οι θημωνιές Ποσειδωνίας δρουν σαν ασπίδα προστασίας, εμποδίζοντας την απώλεια άμμου και εξασφαλίζοντας την ακεραιότητα και τη σταθερότητα της ακτογραμμής. Προστατεύουν τον βυθό και τις ακτές από τη διάβρωση καθώς μειώνουν σημαντικά την κυματική δράση και συνεισφέρουν σημαντικές ποσότητες καθαρής (βιογενούς) άμμου. Τρέφουν, λιπαίνουν και προστατεύουν από την ξηρασία την παράκτια βλάστηση. Απαιτούν καλή θαλάσσια ποιότητα και συνεισφέρουν στη διατήρησή της.

«Τα ξεβρασμένα φύλλα Ποσειδωνίας στις ακτές, όχι μόνο δεν αποτελούν όχληση, αλλά όταν παραμένουν στη θέση τους, συμβάλλουν στην αποκατάσταση των αμμοθινικών συστημάτων, προστατεύουν την ακτή από τη διάβρωση και τη διατηρούν ζωντανή», εξηγεί η Maria Eugenia Giunta Fornasin, από το Entente Interdépartementale de Démoustication Méditerranée (Γαλλία).                

Οι περισσότερες αμμώδεις παραλίες των μεσογειακών ακτών οφείλουν την ύπαρξή τους στη φυσική δράση των λιβαδιών.

Θεωρείται ελκυστική και καθαρή θάλασσα μόνο αυτή, όπου μέσα από τα νερά διακρίνεται καθαρά η άμμος. Έτσι οι παράκτιοι δήμοι, κατά την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, απομακρύνουν τις αποθέσεις των θημωνιών, προβαίνοντας σε μαζικό ΄΄καθαρισμό΄΄ παραβλέποντας την τεράστια συμβολή τους στην προστασία των παράκτιων οικοσυστημάτων. Ο μηχανικός εξοπλισμός απομάκρυνσής τους, έχει καταστρεπτικές συνέπειες σε ευάλωτα οικοσυστήματα της παράκτιας ζώνης.

Η Ποσειδωνία δεν πρέπει να απομακρύνεται, είτε πρόκειται για τους λειμώνες που βρίσκονται μέσα στο νερό, είτε πρόκειται για τις θημωνιές που ξεβράζονται στις ακτές. Η φυσική προστασία που παρέχουν είναι πολύτιμη!!!

0000

To βίντεο έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου POSBEMED2 «Διακυβέρνηση και διαχείριση συστημάτων Ποσειδωνίας, ακτών και αμμοθινών στη Μεσόγειο», του Προγράμματος Interreg MED με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.(ΕΕΠΦ Προστασία της Φύσης).

Leave a Reply

Your email address will not be published.