Οι θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού για τον άνθρωπο

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού για τον άνθρωπο

Η θάλασσα έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Ο Ιπποκράτης, γνωστός και ως ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε το θαλασσινό νερό για θεραπευτικούς σκοπούς και τη λέξη «θαλασσοθεραπεία» για να περιγράψει τις θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού.

Το θαλασσινό νερό:

  Το θαλασσινό νερό περιέχει ζωτικά στοιχεία, που βρίσκονται και στο ανθρώπινο σώμα, αλλά έχουν εξαντληθεί λόγω εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων, όπως είναι το άγχος, η κακή διατροφή και η μόλυνση του περιβάλλοντος. Αυτά περιλαμβάνουν, βιταμίνες, ανόργανα άλατα, ιχνοστοιχεία και αμινοξέα. Το νερό της θάλασσας είναι επίσης πλούσιο σε ζωντανούς μικροοργανισμούς που δρουν αντιβιοτικά, αντιμικροβιακά και αντιβακτηριακά ενισχύοντας την αντίσταση του οργανισμού μας ενάντια σε ιούς και βακτήρια. Επομένως, δυναμώνει την άμυνα του οργανισμού μας ενάντια στις αρρώστιες!

  Επειδή λοιπόν η σύσταση του θαλασσινού νερού είναι παρόμοια με του ανθρώπινου σώματος και περιέχει σχεδόν την ίδια συγκέντρωση σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία με το ανθρώπινο πλάσμα αίματος, όταν κολυμπάμε τα συστατικά του θαλασσινού νερού αφομοιώνονται και χρησιμοποιούνται από το σώμα μας, εύκολα. Με το κολύμπι ανοίγουν οι πόροι του δέρματος και επιτρέπεται η απορρόφηση των θαλάσσιων μετάλλων και η αποβολή των συσσωρευμένων, βλαβερών τοξινών που είναι υπεύθυνες για διάφορες ασθένειες.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Το Μαγνήσιο: Ενυδατώνει το δέρμα και βοηθά στην αποκατάσταση του κολαγόνου, βελτιώνοντας τη συνολική του εμφάνιση. Είναι απαραίτητο για τη μυϊκή, και τη νευρική δραστηριότητα του οργανισμού, για τη σταθεροποίηση της θερμοκρασίας του σώματος, και για τη δομή των οστών. Εμποδίζει την κατακράτηση υγρών από το δέρμα, κρατώντας το απαλό, σφριγηλό και νεανικό.
  • Το Ασβέστιο: Είναι  απαραίτητο για την πήξη του αίματος και για τη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων.
  • Το Νάτριο: Βοηθά στην ενυδάτωση των κυττάρων, αφού παρακρατεί νερό στο εσωτερικό των μυών.
  • Το Ιώδιο: Σταθεροποιεί το μεταβολισμό και επεμβαίνει επιβοηθητικά στην ανάπτυξη. Υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και ενισχύει τη δραστηριότητα του θυρεοειδούς. Αποτελεί ένα μεγάλο φυσικό αντισηπτικό αυξάνοντας έτσι την ικανότητα του σώματός μας να καταπολεμά τις λοιμώξεις και να σκοτώνει παράσιτα, βακτήρια και μύκητες.
  • Το μαγνήσιο, το λίθιο (μεταλλικά στοιχεία) και το βρώμιο (αλογόνο): Είναι εξαιρετικά ηρεμιστικά στοιχεία. Σταθεροποιούν και διατηρούν τα κατάλληλα επίπεδα σεροτονίνης, μελατονίνης και τρυπταμίνης στον εγκέφαλο. Το μαγνήσιο μειώνει το άγχος, χαλαρώνει τους μυς και τα νεύρα, και προκαλεί ηρεμία. Το λίθιο χρησιμοποιείται ως φάρμακο για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής και άλλων ψυχολογικών προβλημάτων.
  • Τα ανόργανα άλατα: Δρουν σαν φυσικά υπνωτικά. Προάγουν την καλή ποιότητα του ύπνου και βοηθούν στην θεραπεία της αϋπνίας. Το θαλασσινό αλάτι θεωρείται φυσικό καθαριστικό του αίματος. Επίσης, βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών από το δέρμα και δρα ως φυσικό απολεπιστικό, απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα.
  • Η βιταμίνης C: Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και αποτοξινώνει τα κύτταρα του δέρματός μας.

 Το θαλασσινό  νερό λοιπόν,όσον αφορά το δέρμα, το ενυδατώνει, βελτιώνει σημαντικά την υφή του, και αυξάνει την ελαστικότητά του. Ανακουφίζει και  θεραπεύει το κατεστραμμένο και ερεθισμένο δέρμα και σε συνδυασμό με τον ήλιο, μπορεί να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα φλεγμονής, την ερυθρότητα και την τραχύτητα. Έχει επίσης ευεργετικά αποτελέσματα σε ορισμένες δερματικές παθήσεις, όπως είναι η ατοπική δερματίτιδα, η ψωρίαση και το έκζεμα.

  Στα ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα, βοηθάει επίσης πολύ. Όταν το αλατόνερο περνάει από τη μύτη, την καθαρίζει και διευκολύνει την διέλευση του αέρα βελτιώνοντας καταστάσεις, όπως η  χρόνια ρινίτιδα, το άσθμα και οι παραρρινοκολπίτιδες.  Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της γρίπης ή του κρυώματος και ωφελεί πάρα πολύ και τα άτομα με βρογχίτιδα και χρόνια ιγμορίτιδα. Είναι φυσικό αντισηπτικό, καθώς αυξάνει την ικανότητα του σώματός μας, να καταπολεμά τις λοιμώξεις και να σκοτώνει παράσιτα, βακτήρια και μύκητες.

 Το κολύμπι σε θαλασσινό νερό, αποτελεί ήπιας μορφής άσκηση, η οποία ενεργοποιεί το μυϊκό μας σύστημα, βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία και το κυκλοφορικό σύστημα, καθώς αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος. Είναι ιδιαίτερα ευεργετικό σε παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος και θεωρείται ιδανική μορφή φυσιοθεραπείας, γιατί μειώνει τον χρόνο αποκατάστασης, την αίσθηση κόπωσης και τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας. Επίσης βελτιώνει τη λειτουργεία των αρθρώσεων και προλαμβάνει περαιτέρω βλάβη. Τα άλατα και τα ιχνοστοιχεία του θαλασσινού νερού, βοηθούν πολύ τις αρθρώσεις, μειώνοντας τον πόνο και αυξάνοντας τη λειτουργική ικανότητα και την κινητικότητά τους. Όσοι κολυμπούν συστηματικά, απαλλάσσονται σταδιακά από διαφόρων ειδών ενοχλήσεις. Η κολύμβηση σε κρύο θαλασσινό νερό ενεργοποιεί τους υποδοχείς θερμοκρασίας κάτω από το δέρμα, που με τη σειρά τους απελευθερώνουν μεγαλύτερες ποσότητες  των ορμονών της χαράς και της ευτυχίας, τις λεγόμενες  ενδορφίνες.

 Επίσης, ο θαλασσινός αέρας, είναι γεμάτος από φορτισμένα ιόντα, τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά και επιταχύνουν την ικανότητα απορρόφησης του οξυγόνου. Επιπλέον, εξισορροπούν τα επίπεδα της σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας του οργανισμού που συνδέεται με τη διάθεση και το άγχος. Η  εισπνοή και μόνο θαλάσσιων σταγονιδίων, βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενισχύει τη συνολική υγεία κάθε κυττάρου και οργάνου στο σώμα μας. Η θαλασσινή αύρα βελτιώνει σημαντικά την αναπνευστική λειτουργία και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στις κρίσεις του άσθματος και της αλλεργικής ρινίτιδας. Το θαλασσινό νερό και ο ήλιος δρουν συνεργατικά για τη θεραπεία πολλών συναισθηματικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη, η νευρικότητα, το άγχος, και πολλά άλλα. Ακόμα και το χρώμα της θάλασσας, από το γαλάζιο μέχρι και το μπλε σκούρο, έχει χαλαρωτικές ιδιότητες και μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Το θαλασσινό νερό είναι γενικά διεγερτικό του σώματος. Αυξάνει τις αιματοποιητικές λειτουργίες (παραγωγή κυττάρων αίματος), συντελεί στην αύξηση των ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων και ενεργεί ως γενικό τονωτικό. Διεγείρει τις ενδοκρινικές λειτουργίες, όπως του θυρεοειδούς, των επινεφριδίων και του παραθυρεοειδούς. Αυξάνει το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα μας και την ποσότητα των ωφέλιμων στοιχείων που χρειάζεται το αίμα για να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες και βελτιώνει την κυκλοφορία .

 Συμπερασματικά, η επαφή με το υδάτινο στοιχείο συμβάλει σημαντικά, στη σωματική και ψυχική υγεία μας και είναι ευεργετική για όλες τις ηλικίες. Γυμνάζει το σώμα και το βοηθά να απαλλαγεί από πόνους και μικροπροβλήματα. Είναι μια εξαιρετική θεραπεία για πολλά νευρικά προβλήματα καθώς καταπραΰνει το νευρικό σύστημα και ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου. Ρυθμίζει την παραγωγή κορτιζόλης και αδρεναλίνης, αυξάνει το αίσθημα ευεξίας και  χαλάρωσης, αναζωογονεί σώμα και πνεύμα    και  βοηθάει στην αντιμετώπιση του στρες. Βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και συμβάλλει στη συνολική ευημερία .

 Οι πληροφορίες του άρθρου στοχεύουν αποκλειστικά στην ενημέρωση σας και δεν αποτελούν προτάσεις για πρόληψη ή θεραπεία νοσηρών καταστάσεων χωρίς την έγκριση του γιατρού, ούτε υποκαθιστούν τις συμβουλές ή την αγωγή που αυτός θα υποδείξει.

Leave a Reply

Your email address will not be published.